Vijf redenen om te kiezen voor een kunststof trekveer

Terug naar Blog
Vijf redenen om te kiezen voor een kunststof trekveer

Wanneer u opzoek bent naar een nieuwe trekveer, kunt u kiezen uit een breed aanbod van verschillende soorten trekveren. Als elektricien of wanneer u zelf (elektriciteit)kabels of draden wilt gaan aanleggen, is het belangrijk om met goed en degelijk gereedschap aan de slag te kunnen gaan. Dit bespaart u niet alleen een hoop tijd, maar voorkomt ook onnodige werkzaamheden, frustratie en beschadigingen. Het kan namelijk een flinke klus zijn om alle bedrading goed door pvc-buizen heen te krijgen. Vooral als er één of meerdere bochten aanwezig zijn in een wand, vloer of plafond. In deze blog beschrijven we daarom vijf redenen waarom u het beste voor een kunststof trekveer kunt kiezen. Bij het doornemen van deze voordelen gaan we als voorbeeld uit van de RUNPO 5 wat betreft de technische gegevens. Het merk RUNPO heeft namelijk speciale trekveren ontwikkeld met een hoge trekbelasting en de eigenschap dat de trekveer zeer flexibel is. Een echte aanrader, als u opzoek bent naar een nieuwe professionele trekveer, kunnen wij uit ervaring zeggen.

 

Waarvoor wordt een trekveer gebruikt?

Wellicht maakt u al dagelijks gebruik van een trekveer. Begint u echter net met kabels trekken of wilt u zelf aan de slag in uw pand? Dan lichten we hieronder even kort toe, waarvoor een trekveer wordt gebruikt. In een gebouw is een compleet netwerk aanwezig aan kabels en bedrading. Deze bevinden zich vaak binnenin pvc-buizen in een wand, vloer of plafond. Het grootste gedeelte van deze bekabeling bestaat uit elektriciteitskabels en -draden. Naast elektriciteitsdraden worden er ook UTP-kabels, coaxkabels, thermostaatdraad, beldraad en andere kabels door een leiding (pvc-buis) getrokken. Wanneer er een nieuw elektriciteitsdraad toegevoegd dient te worden aan de bestaande bedrading, kan het niet zo zijn dat daarvoor de hele wand opengehaald dient te worden. Om dit te voorkomen zitten de kabels bewust in een pvc-buis. Een trekveer is een tool, waarmee een draad of kabel eenvoudig kan worden ‘getrokken’ door de hele buis heen. Hierdoor is het op een vrij eenvoudige wijze mogelijk om bijvoorbeeld een stroomnet uit te breiden.

 

Problemen bij het gebruik van een trekveer

Als u het hierboven staande stukje doorleest, klinkt een trekveer ideaal om te gebruiken, wanneer er een uitbreiding dient te worden gerealiseerd aan kabels of stroomdraden. Er zijn echter ook problemen die daarbij komen kijken, wanneer u niet gebruik maakt van een geschikte trekveer. Denk bijvoorbeeld aan beschadigingen die kunnen ontstaan aan bestaande kabels of een trekveer die breekt of wellicht intensief is in gebruik door het gewicht. Een goede trekveer is daarom cruciaal wanneer u aan de slag wilt gaan met bedrading of kabels trekken. Hieronder leggen we daarom de vijf redenen uit waarom u het beste kunt kiezen voor een kunststof trekveer.

 

Reden 1: Zeer flexibel

Kabels en bedrading bevinden zich doorgaans in pvc-buizen, die zijn bevestigd tijdens de bouw in wanden, vloeren en plafonds. De welbekende lichtgele pvc-buizen zijn van zichzelf licht, dun en toch heel stevig. Kabels zitten hierdoor in een veilig omhulsel, waar voldoende ruimte in aanwezig is voor uitbreidingen. Omdat u tijdens het trekken van kabels niet kunt zien hoe de bestaande draden lopen, is het belangrijk dat een trekveer flexibel is en makkelijk om obstakels heen kan bewegen. Wanneer wordt gekeken naar kunststof, is dit een materiaalsoort dat deze eigenschap heeft, in tegenstelling tot de veelvoorkomende stalen trekveren. Een kunststof trekveer is beschikbaar in verschillende diktes en vanwege zijn zeer hoge flexibiliteit ideaal om te gebruiken bij het aanleggen van nieuwe kabels. Omdat dit een belangrijke eigenschap is om de werkzaamheden beter en goed te kunnen uitvoeren, staat flexibiliteit zeker tussen ons lijstje van de 5 voordelen van een kunststof trekveer.

 

Reden 2: Voorkomt beschadigingen

Wanneer wordt gekeken naar materiaalsoort en de bijbehorende eigenschappen, is kunststof een relatief zacht materiaal vergeleken met bijvoorbeeld staal of andere metaalsoorten. Bij het trekken van kabels kan er wrijving ontstaan met de bestaande kabels. Door de spanning van het ‘trekken’ kunnen er al snel beschadigingen ontstaan. Wanneer de installatiebuis of de bestaande draden/kabels kapotgaan tijdens het aanleggen, is dit niet alleen jammer van de tijd. Het kost namelijk ook een stuk meer om alle problemen te verhelpen, want de beschadiging is vanuit de pvc-buis niet te repareren. Zonde van de tijd en het geld, want met een kunststof trekveer is de kans op beschadigingen zeer beperkt, waardoor dit zeker één van de vijf redenen is om te kiezen voor een kunststof trekveer.

 

Reden 3: Lichtgewicht

Een ander bijkomend voordeel van een kunststof trekveer, is het feit dat kunststof bijna niets weegt. Een echte lichtgewicht vergeleken met de stalen of andere metalen alternatieven die te verkrijgen zijn. Wanneer kabels getrokken moeten worden, is dit al een intensieve taak. Als de trekveer ook relatief zwaar is, wordt het een zware last om een uitbreiding aan te leggen. Daarbij zijn de meeste kunststof trekveren verkrijgbaar als compact model op een haspel, waardoor u het eenvoudig meeneemt of transporteert naar elke klus. Wanneer we de Runpo 5 als voorbeeld nemen, is deze leverbaar met een lengte van 20 of 30 meter op een handformaat haspel. Het gewicht of in dit geval lichtgewicht, is daarom wel degelijk een belangrijke factor als het gaat om de aanschaf van een nieuwe trekveer.

 

Reden 4: Supersterk

Met de juiste samenstelling van kunststof, is een kunststof trekveer naast flexibel en licht in gewicht ook supersterk. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden, kan er vooral bij grote kabels, een behoorlijke belasting ontstaan op de trekveerlijn. We gaan weer even terug naar het trekveer voorbeeld van deze blog, de Runpo 5. Bij de 20 meter variant is er een diameter van 5,3 mm van de trekveer. Een mooie dunne lijn die in een oerdegelijke slagvaste behuizing zit verhult. Hoe langer de trekveer wordt uitgerold, hoe meer spanning erop komt te staan bij het trekken. Dit is echter geen enkel probleem voor deze kunststof trekveer. Het kan namelijk een maximale trekbelasting hebben van maar liefst 270 kg. Vooral wanneer er flinke afstanden kabels getrokken dienen te worden, is het voorkomen van een breuk of het kapotgaan van de trekveer een absolute must. De trekbelasting van een kunststof trekveer is daarbij zeer hoog, waardoor dit zeker een reden is om te kiezen voor kunststof variant.

 

Reden 5: Makkelijk door bochten

Een verlengde van de eigenschap flexibiliteit, maar zeker een welbekend probleem bij de meeste trekveren, is het feit dat ze kabels en draden moeilijk aan te leggen zijn wanneer er bochten in de installatieleiding aanwezig zijn. Met speciale eindstukken die los verkrijgbaar zijn en tevens van kunststof, is het trekken van kabels bij bochten geen enkel probleem meer. Dit is daarom de laatste, maar zeker niet de minst belangrijke reden die we in deze blog bespreken, om te gaan voor de aanschaf van een kunststof trekveer.

 

Wat is de beste trekveer?

Er zijn verschillende merken trekveren te verkrijgen. De beste trekveer is naar onze mening – en dat kunnen wij stellen op basis van jarenlange eigen ervaring – een kunststof trekveer. Daarbij hebben wij veel gebruik gemaakt van het merk RUNPO. Dit is een professioneel merk uit Duitsland dat al jarenlang wordt gebruikt door elektriciens wereldwijd. Een absolute aanrader als u het ons vraagt. Benieuwd naar meer technische gegevens over de Runpo 5 of andere kunststof trekveren? Bekijk dan onze webshop. Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u graag meer informatie over het gemak van een kunststof trekveer bij het trekken van kabels? Neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk ook eens onze Barometer aflevering van RTLZ, waarin trekveersystemen een belangrijk onderdeel zijn.

 

De Barometer | Aflevering 20 | 21 juni 2020 |Installatiegereedschap.nl

 

Deel deze post

Reacties (2)

  • dirk Beantwoorden

    Hoi,

    Mijn zoon heeft een ouder appartementje gekocht en de stopcontacten zijn niet voorzien van aarding. Daarom willen we nieuwe stopcontacten plaatsen en een aardingsdraad in de bestaande buis waar reeds 2 draden inzitten trekken.
    Welke trekveer is daarvoor het beste geschikt ? of kan dit enkel indien je de bestaande bedrading er helemaal uitttrekt en dan 3 nieuwe draden erin trekt .

    Groeten,

    Dirk

    6 januari 2022 op 12:04
    • Mark Knecht Beantwoorden

      Hallo, heeft u mijn vorige reactie ook gehad?

      10 januari 2022 op 11:40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog